Regim Gastrita: Ce alimente sunt permise si interzise

regim gastrita

Dieta (regim gastrita) este importanta pentru sanatatea digestiva si generala. Ceea ce va puneti in stomac va poate face o diferenta in sanatatea sistemului digestiv. De exemplu, unele forme de gastrita sunt cauzate de consumul de alcool prea des sau prea mult la un moment dat. Evitarea unor alimente si bauturi si alimentatia altora poate ajuta la gestionarea starii.

Gastrita este numele principal folosit pentru orice afectiune care implica inflamarea mucoasei stomacale. Gastrita poate fi acuta (se intampla dintr-o data) sau cronica (se intampla in timp). Exista diferite tipuri de gastrita care sunt cauzate de diferiti factori.

Vezi si: Dureri de stomac provocate de gastrita

Pentru majoritatea oamenilor, gastrita este minorq si va disparea rapid dupa tratament. Exista unele forme de gastrita care pot produce ulcere sau pot provoca un risc mai mare de cancer.

Regim gastrita: Ce alemente sa consum

Exista cateva alimente care va pot ajuta sa va administrati regimul si sa diminuati simptomele. Acestea includ:

  • Alimente bogate in fibre, cum ar fi mere, ovaz, broccoli, morcovi si fasole
  • Alimente cu continut scazut de grasimi, cum ar fi peste, carne de pui si piept de curcan
  • Alimente cu aciditate scazuta sau mai alcaline, cum ar fi legumele (cartofi, sfecla, telina)
  • Lactate scazute in grasime: Iaurt, lapte, branzeturi, sana
  • Oua: Se recomanda maxim 5 pe saptamana. Strict fierte si nu ochiuri, omleta etc.
  • Pestele bun este cel slab: calcan, platica, pastrav, salau, gatit preferabil la cuptor, in folie de copt.
  • Condimente:  plante aromatice, preferabil proaspete, dar si uscate, marar, rozmarin, menta, foi de dafin, nucsoara, vanilie, sare.
  • Painea: Sa nu fie proaspata, scoasa din cuptor, calda. De preferat integrala sau neagra.
  • Orezul si apa de la orez (mai ales cand aveti dureri)
  • Piureruri din legume
  • Supe de legume

Regim gastrita: Ce alemente sa exclud

  • Mancarea si alementele prajite
  • Carnea grasa, mezelurile grase
  • Branzeturile: Lapte, branza dulce, telemea, burduf (cu o cantitate inalta de grasime)
  • Bauturile carbogazoase – irita mucoasa stomacului si creste productia de acid
  • Cafeaua, bauturile alcolice, tutunul – au acelasi efect ca bauturile carbogazoase.
  • Alimentele prea sarate sau prea dulci.
  • Condimentele puternice: piper, boia, praf de usturoi
  • Sosurile grase / rantasurile / maioneza
  • Cartofi prajiti / Mancarea fast-food se va exclude complet
  • Alimente picante
  • Fructele si legumele acide se vor consuma cu moderatie (rosii, capsuni, citrice etc).

Gastrita si ulcerul

Unele tipuri de gastrita pot provoca in cele din urma ulcer. Daca aveti ulcer, tipurile de alimente pe care trebuie sa le consumati sau sa evitati sunt similare cu cele pentru gastrita. De asemenea trebuie sa va asigurati o dieta sanatoasa si bogata in vitamine. Asta ajuta la vindecare ulcerului mai usor.

Cauzele gastritei

Gastrita poate fi cauzata de consumul excesiv de alcool, stres sau utilizarea unor medicamente antiinflamatorii. Totodata, alte cauze de declansare a gastritei sunt:

  • Helicobacter pylori – o bacterie care infecteaza mucoasa stomacului si care netratata poate provoca ulcerul si, in unele cazuri, cancerul de stomac (cancer gastric);
  • Anemia pernicioasa (anemia Biermer)- o forma de anemie cauzata de lipsa celulelor responsabile de absorbtie si digerare a vitaminei B12;
  • Reflux biliar;
  • Infectii cauzate de bacterii si virusi.

Tratarea gastritei

Gastrita este tratata cu medicamente care includ antiacide. Pentru gastrita cauzata de H. pylori, medicul dumneavoastra va prescrie, de asemenea, antibiotice. De asemenea, va trebui sa evitati sa luati orice care a cauzat gastrita, cum ar fi alcoolul, aspirina sau medicamente pentru ameliorarea durerii. Probioticele suplimentare pot fi, de asemenea, utile in gestionarea gastritei dumneavoastra si prevenirea ei spre viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *